ଭିଟାମିନ୍ ସି ର ଆବଶ୍ୟକତା (benefits of vitamin C)
ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିଟାମିନ୍ ଯାହା ମାନବ ଶରୀରରେ ଅନେକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ | ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପାଦେୟତା ସହିତ ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇଥିବା ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଭିଟାମିନ୍ ଅନେକ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବାରେ କମଳା, ଷ୍ଟ୍ରବେରି, କିୱି ଫଳ, ବେଲ ଲଙ୍କା, ବ୍ରୋକୋଲିରେ ବହୁତ ପରିମାଣରେ ଥାଏ |
ପୁଷ୍ଟିକର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ 75 ମିଗ୍ରା ଏବଂ ପୁରୁଷଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 100 ମିଗ୍ରା ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି | ଯଦିଓ ସାଧାରଣରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଜଣେ ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟରୁ ସେମାନଙ୍କ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଉଚିତ୍, ଅନେକ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କର ପୁଷ୍ଟିକର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟକୁ ନେଇଥାନ୍ତି |
ଆପଣ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ଭିଟାମିନ୍ ସି ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ, କୌଣସି ଅସଙ୍ଗତିକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ଜଣେ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସକଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ |
କୋଲାଜେନ୍ ସିନ୍ଥେସିସ୍ ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଆବଶ୍ୟକ | ଯେପରି ଆମେ ଜାଣୁ, କୋଲାଜେନ୍ ହେଉଛି ସଂଯୋଜକ ଟିସୁ, ରକ୍ତବାହୀ, ଟେଣ୍ଡନ୍, ଲିଗାମେଣ୍ଟସ୍, କାର୍ଟିଲେଜ୍, ଗୁଣ୍ଡ, ଚର୍ମ, ଦାନ୍ତ ଏବଂ ହାଡର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଗଠନମୂଳକ ଉପାଦାନ | ଏହା ଚର୍ମର ପ୍ରାକୃତିକ ଇଲାସ୍ଟିସିଟି ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଏକ ଛୋଟ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଚର୍ମକୁ ଚମକାଇଥାଏ ଏବଂ ଚର୍ମ-ସାଗିଂକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ |
ଭିଟାମିନ୍ ସି ମଧ୍ୟ ନ୍ୟୁରୋଟ୍ରାନ୍ସମିଟର, 'ନୋରପାଇନ୍ଫ୍ରିନ୍'ର ସିନ୍ଥେସିସରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ଯାହା ଉତ୍ତମ ମସ୍ତିଷ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ମନୋବଳ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ |
ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବାରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ, ଯାହା ପୁଷ୍ଟିକର ଅଭାବ ହେତୁ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ |
ଭିଟାମିନ୍ ସି ମଧ୍ୟ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦକ୍ଷ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ | ଛୋଟ ଛୋଟ ଚିହ୍ନରେ ମଧ୍ୟ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଶରୀରରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଅଣୁକୁ ପ୍ରୋଟିନ୍, ଲିପିଡସ୍, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଏବଂ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟିକ୍ ଏସିଡ୍ (DNA ଏବଂ RNA) କୁ ମୁକ୍ତ ରେଡିକାଲ୍ ଦ୍ୱାରା କ୍ଷତିରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ |
No comments